در بسیاری از کشور های اروپایی روش استفاده از کاه برای تولید خمیر کاغذ پیشرفت چشمگیری داشته است . برای نمونه در کشور هایی چون دانمارک یونان هلند مجارستان ایتالیا رومانی اسپانیا یوگوسلاوی که منابع تامین چوب در آنها محدود است و بیشتر به واردات اتکا دارد این صنعت رواج بسیاری یافته است هم چنین برخی کشور های در حال توسعه مانند آرژانتین چین مصر هند اندونزی مکزیک پاکستان سریلانکا سوریه و ترکیه به دلیل محدودیت منابع چوبی به استفاده از بقایای محصولات کشاورزی به ویژه کاه روی آورده اند .
تا دهه 1930 تنها محدودی کارخانه کوچک با تولید روزانه در حدود 5 تا 25 تن در روز از مواد اولیه غیر چوبی برای تولید خمیر کاغذ استفاده می کردند . ولی پس از جنگ جهانی دوم و رشد صنعت کاغذ سازی و معطوف شدن تحقیقات به سمت استفاده از مواد غیر چوبی برای جلوگیری از تخریب و انهدام جنگل ها این صنعت نیز رشد یافته است.
الیاف گیاهی غیر چوبی به کار رفته در تولید خمیر کاغذ به سه دسته اصلی تقسیم می شوند :
1- ضایعات صنعتی کشاورزی و پس مانده های کشاورزی مانند کاه گندم ، برنج و باگاس نیشکر
2- گیاهان خودرو شامل بامبو
3- محصول الیاف گیاهی شامل الیاف برگی مانند کنف درخت صباره و الیاف پوست یا ساقه مانند کنف هندی کنف بنگالی ، الیاف کتان و دیگر محصولات زائد آن ها
از آن جایی که کاه یکی از عمده ترین ضایعات کشاورزی ایران به شمار می رود و واحد های تولیدی خمیر کاغذ بیشتر بر مبنای استفاده از آن به عنوان ماده اولیه طراحی شده اند محور اصلی بحث و بررسی در این نوشتار بر مبنای خمیر کاغذ بدست آمده از کاه خواهد بود .
درایران نیز تمرکز طرح تولید کاغذ از پنبه و پسماندهای کشاورزی بر روی پسماندهای پنبه در مرکز رشد واحدهای فناوری دانشگاه آزاد اسلامی پردیس آغاز شده است.
رییس مرکزتحقیقات دانشگاه آزادبیان کرد: هدف ما در این طرح اول بر روی تولید کاغذ، مقوا و انواع مشتقات آن و دوم بر روی فیلترهایی است که پایه پنبه هستند. این فیلترها در حال حاضر در کشور تولید نمیشود و از کشورهای دیگر آنها را وارد میکنیم.
وی به مزیتهای تولید کاغذ از پنبه و پسماندهای کشاورزی اشاره کرد و گفت: مزیت این طرح نسبت به طرحهای دیگری که عموما از چوب درختان سوزنی برگ استفاده میشود، میتواند در سازگاری آن با محیط زیست باشد که سازگارتر است.
وی افزود:دومین مزیت این طرح را میتوان اینگونه بیان کرد که چون پنبه چندین بار قابلیت برداشت دارد، از نکات مثبت برای این طرح به شمار میرود.
وی ادامه داد: تیمی که در این زمینه در حال انجام مطالعات است، بر روی محققشدن طرح خودکفایی پنبه که قرار است در سال 96 کشور در تولید پنبه خودکفا شود، حساب کرده است. تحقیقات تیم صاحب طرح در فاز مطالعاتی برای رسیدن به محصول و نمونهسازی است.
چراغپور در پایان افزود: برنامه زمانی صاحبان طرح برای انجام مطالعات و رسیدن به محصول، یک برنامه مطالعاتی برای دورهای 3 تا 6 ماهه است.