تأثیر استارت‌آپ‌ها بر چاپ کتاب؛

724822 دنیای نو - تأثیر استارت‌آپ‌ها بر چاپ کتاب؛چهره صنعت نشر دگرگون می‌شود

" استارت‌آپ " در لغت به معنای شرکت‌های نوپا یا شرکت‌های مشارکتی است که در جهت ایده‌پردازی برای رونق‌دادن به کسب و کاری خاص فعالیت می‌کنند.

 امروزه بیشتر شرکت‌ها ، تولیدی‌ها و کارخانه‌ها به‌طور خاص و بسیاری از اصناف و مشاغل به طور عام ، همایش‌هایی در این راستا برگزار کرده و از نظرات طیف وسیعی از افراد متخصص در حیطه کاری خود استفاده می‌کنند . اما آیا پای استارت‌آپ‌ها به صنعت کتاب و کتابخوانی هم باز شده است ؟

پاسخ ، مثبت است . باید بدانیم تأثیر استارت‌آپ‌ها در رفع مشکلات مربوط به چاپ و نشر کتاب بسیار چشمگیر بوده است زیرا این نوع کسب و کارها نه‌تنها تعیین‌کننده چگونگی چاپ و فروش کتاب هستند بلکه به‌صورت مستقیم و غیرمستقیم بر ادبیات و محتوای کتاب تأثیر می‌گذارند .

مسئله عمده اینجاست که انتشارات‌ها و دست‌اندرکاران آن‌ها سعی دارند با استفاده از استارت‌آپ‌ها راهی به سوی صنعت نشر دیجیتال پیدا کنند و به عبارتی ، چاپ سنتی را با تاکتیک‌های مدرن ترکیب کنند تا از ابزار دیجیتالی که در اختیار دارند ، برای بهینه‌سازی فرهنگ کتاب و کتابخوانی قدم بردارند .

ریسک سرمایه‌گذاری نشر کم می‌شود

دلیل عمده روی‌آوردن این‌گونه کسب و کارهای جدید به سمت نشر دیجیتالی این است که در دنیای دیجیتال خبری از مشکلات عمده چاپ و نشر سنتی مانند حجم بالای کتاب‌های منتشر شده ، بازاریابی برای فروش و ریسک سرمایه‌گذاری نیست . برای مثال مدتی است که استارت‌آپ‌هایی مثل « GoFundMe » و « IndiegoGo » مشغول فعالیتند و به کاربران سایت خود این امکان را می‌دهند که با استفاده از پیش‌بینی و تحلیل در زمینه فروش یک کتاب ، در سرمایه‌گذاری برای نشر آن سهیم شوند .

در برخی از استارت‌آپ‌ها همچون« Unbound »،« InkShares »و « LeanPub » نویسنده‌ها می‌توانند ایده ذهنی و یا چکیده کتاب خود را به‌صورت نسخه الکترونیک در اختیار خوانندگان بگذارند و برای خود حامی‌ مالی پیدا کنند . ساز و کار این سایت‌ها بدین صورت است که با تأمین حداقل سرمایه توسط کاربران و یا سفارش حداقل 250 نسخه کتاب ، سایت مورد نظر اقدام به انتشار آن می‌کند .

در این روند بیشتر استارت‌آپ‌ها مسئولیت صفحه‌بندی ، ویراستاری و طراحی جلد را با هزینه بسیار کمتر از انتشارات‌های معمول تقبل می‌کنند و صرفاً برای نشر نسخه ازپیش‌آماده‌شده و مکتوب کتاب ، با آن‌ها قرارداد می‌بندند. بنابراین در زمانی که انتشارات‌های سنتی از حقوق‌بگیران ثابت و بی‌انگیزه پر شده‌اند ، استارت‌آپ‌هایی همچون « Reedsy » در آماده‌سازی کتاب‌ها در تمام مراحل از ایده و خلاقیت طیف وسیعی از کاربران خود استفاده می‌کنند ، ضمن اینکه نویسنده مجبور نیست بابت آماده‌سازی کتاب هزینه‌های هنگفت سابق را متقبل شود.

البته تمام این مراحل زیر نظر افراد کهنه‌کار و متخصصی که پیش‌تر در انتشارات‌های سنتی مشغول به کار بوده‌اند ، انجام می‌شود . در این میان، برخی استارت‌آپ‌ها مثل « Blurb » و « Lulu »  سلیقه شخص نویسنده را در تمام مراحل آماده‌سازی کتاب اعمال کرده و دخالتی در روند چاپ آن نمی‌کنند. ضمناً این مؤسسات، سرمایه‌گذاریِ حداقلی یا حداکثری برای نویسنده تعیین نمی‌کنند و نویسنده می‌تواند با مددگرفتن از سایت‌های مذکور، با کمترین سرمایه ممکن کتابی تک‌نسخه‌ای منتشر کند.

بدیهی است که در دهه اخیر شاهد ریسک‌پذیری بسیار پایین ناشران سنتی بوده‌ایم ؛ به نحوی که درب این انتشارات‌ها جز به روی نویسندگان مشهور ، هنرمندان ، ورزشکاران و بازیگران، به روی کس دیگری باز نمی‌شد . با آغاز فعالیت استارت‌آپ‌ها چنین مشکلاتی مرتفع شده و استارت‌آپ‌ها خود را مفتخر به میدان‌دادن به نویسندگان جوان و کشف استعدادهای ناشناخته می‌دانند.