این خبر چندان خبر بدی برای ناشران نیست;بیست سال از زمانی که آمازون اولین کتاب خود را فروخته است ، گذشته است . این کتاب عنوان جالبی داشت : « مفاهیم سیال و قیاس های خلاقانه از داگلاس هافستادر » . از آن زمان تا به حال ، ناشران بارها نگرانی خود را درباره آمازون اعلام کرده اند . بحث های عمومی که اخیرا توسط شرکت هایی همچون هچت Hachette و Penguin Random Hous صورت گرفته است ، میزان آگهی مردم از این ارتباطات را افزایش داده است.
از این بحث ها به عنوان دعوای دیوید و گالیاث David and Goliath یاد می شود . علی رغم وضعیت نامساعد بزرگ ترین کارگاه های چاپ جهان ، دعوای بین آن ها ادامه دارد. از آن جا که آمازون به مقصد اصلی بسیاری از کتاب های آنلاین تبدیل شده است ، این شرکت موفق شده که به لطف نفوذی که در کسب و کار کتاب به دست آورده، قیمت ها را کاهش دهد . خیلی ها معتقدند این کار باعث شده کتاب به یک کالای کم ارزش تبدیل شود .
همیشه درباره آمازون این تصور وحشتناک وجود دارد که او در حال ضعیف کردن شرکت های دیگر است، ولی این شرکت در بیست سال گذشته تغییرات مثبتی در صنعت نشر به وجود آورده است . مهم ترین تغییر این است که در فضایی پر از رسانه های رقابتی مختلف ، این وبسایت کتاب ها را هم به عنوان یک قالب سرگرمی معرفی کرده است . این دستاوردی است که قاعدتا در دنیای دیجیتال ما باید از بین می رفت .
دمکراتیزه کردن داده ها
جف بیزاس ، مدیر عامل آمازون در سال های اول فعالیت این شرکت تمایل چندانی به کتابفروشی نداشت . او بیش تر دوست داشت به عنوان یک واسطه بین مشتری ها و عمده فروش ها عمل کند . به جای ساخت انبارهای ذخیره سازی پرهزینه ، آمازون همان کتاب هایی را می خرید که مشتری سفارش داده بود . این کار برای مشتری ها هم صرفه جویی به همراه می آورد ( البته مدت زیادی طول نکشید که آمازون برای اطمینان از تحویل سریع تر محصولات، به ساخت انبارها بپردازد ) .
وعده فراهم کردن مجموعه عظیمی از کتاب های مختلف ، به پایگاه داده های عظیمی از کتاب های در دسترس نیاز داشتند که مشتری به راحتی می توانست در میان آن ها جستجو کند . تا پیش از شروع به کار آمازون ، این داده ها از طریق کتاب های چاپی بوکر (Bowker) در دسترس بود ، یک منبع داده ها پرهزینه که توسط افرادی کنترل می شد که در ایالات متحده بر روی شماره استاندارد بین المللی کتاب ( شابک ) نظارت داشتند .
شابک یک روش قانونمند بود که به واسطه آن مردم می توانستند به شناسایی کتاب ها بپردازند . بوکر با سند بندی کتاب های منتشر شده موجود و عناوینی که قرار بود چاپ شوند ، این فرآیند را کنترل می کرد . همین مساله آن ها را به یکی از قدرتمند ترین شرکت های صنعت نشر تبدیل کرده و باعث شد بین کتاب های سنتی و کتاب هایی که به صورت شخصی چاپ می شوند ، یک تقسیم بندی به وجود بیاید .
بوکر به واسطههای ثالث اجازه می داد که از اطلاعاتشان استفاده مجدد کنند ، به این ترتیب آمازون این داده ها را به وبسایت خودش متصل کرد . حال کاربران می توانستند تمام گزارش های بوکر را هم ببینند . همین مساله باعث شد آمازون ادعا کند که بزرگ ترین کتاب فروشی جهان را در اختیار دارد . آن هم در حالی که آن ها در سال های اولیه اصلا موجودی نداشتند . مساله این است که بسیاری از خرده فروش های کاب دیگر هم می توانستند به همین صورت به فهرست کتاب های بوکر دسترسی پیدا کنند .
تصمیم آمازون برای فراهم کردن امکان دسترسی به کتاب های بوکر برای مشتریان فرآیند شناسایی کتاب ها را که قبلا در اختیار سیستم های فروش کتاب فروشی های فیزیکی قرار داشت ، به صورتی دمکراتیزه در اختیار همه قرار داد . به این ترتیب اعتبار آمازون افزایش پیدا کرد ، آن ها به زودی داده های خود را حتی از داده های بوکر هم گسترده تر کردند .برای اولین بار ، کاربران می توانستند به این داده ها دسترسی پیدا کنند که فلان ناشر اخیرا چه آثاری منتشر کرده است ، یا این که درباره عناوینی که قرار است به زودی چاپ شوند به اطلاعات اساسی دست پیدا کنند . حتی اگر مشتری ها از آمازون کتاب نمی خریدند ، باز هم می توانستند به این اطلاعات دسترسی پیدا کنند . این تغییر به ناشران هم منفت می رساند . چرا که خوانندگانی که خیلی سریع درباره یک کتاب تازه اطلاعات کسب می کنند احتمال زیادی دارد که همان لحظه کتاب را خریداری کنند .
تسلط بر دنیا
از آن جا که آمازون گسترش یافت و از حوه کتاب فراتر رفت ، برای دستیابی به اطلاعات موارد مختلف ، شابک دیگر چندان به کار نمی آمد . به این ترتیب شرکت یک نسخه اطلاعاتی تازه خلق کرد : شماره استاندارد شناسایی آمازون (ASIN) که معادل شابک بود . این ویژگی به مشتری ها امکان می داد که در یک لحظه به خرید کتاب ، اسباب بازی و لوازم الکترونیکی بپردازند .
ASIN بخش محوری تمام کاتالوگ های آمازون است و با گسترش آمازون و ورود آن به حوزه کتاب های الکترونیکی و دست دوم ، این ویژگی می تواند نسخه های مختلف کتاب ها را به هم وصل کند . ASIN ها همچون چسبی هستند که کتاب های الکترونیک کیندل ها را از نظر نقاط مهم مشترک ، نقدهای مرتبط و کپی های چاپی دست دوم آماده فروش به هم وصل می کنند . ناشران و حامیان آن ها می توانند از ASIN به عنوان ابزاری برای هدایت مشتری ها به سمت عناوین مرتبط استفاده کنند .
نرم افزار بوکیندی از ویل کوکسان (Will Cookson) یک مثال از این نوع است . این برنامه گوشی به خوانندگانش امکان می دهد که به این مساله پی ببرند که آیا یک کتاب مشخص را می توانند در یک کتابفروشی مجاور ، با قیمتی کم تر از قیمت تعیین شده توسط آمازون پیدا کنند یا خیر . به این ترتیب ، ویژگی آمازون به عنوان بزرگ ترین منبع شناسایی اطلاعات کتاب به ابزاری کمکی برای اقتصادهای محلی تبدیل شده است .
ASINها عمدتا در شناسایی و خرید کتاب هایی به کار می آیند که در فروشگاه آمازون قرار دارند ، ولی این مساله در حال تغییر است. به عنوان مثال ، بسیاری از کتاب هایی که به صورت شخصی منتشر می شوند شابک ندارند ، بنابراین ساختار داده های آمازون می تواند در شناسایی علائق فعلی در صنعت نشر کمک رسان باشد . داده های آمازون به ناشران کمک می کند که میزان محبوبیت کتاب ها در اشکال و قالب های کاتالوگی مختلف را بر اساس یافته های موجود پیگیری کنند .
در حالی که شابک همچنان به عنوان استانداردی برای کتاب های چاپی باقی مانده است ، ASIN و داده های عظیم آمازون مسلما به ناشران کمک زیادی می کنند چرا که محصولات آن ها را پیش چشم قرار می دهند . آمازون کتاب فروشی و صنعت نشر را برای همیشه تغییر داده است ، ولی این به این معنی نیست که پایگاه داده های عظیم آن را نمی توان منبع ارزشمند برای ناشرانی در نظر گرفت که تمایل دارند مشتری ها را به سمت کتاب های تازه ، خارج از آمازون هدایت کنند.