نمایشگاه فرانکفورت، نوعی پایداری در دنیای ناپایدار

454154584787315145 دنیای نو - نمایشگاه فرانکفورت، نوعی پایداری در دنیای ناپایدارنمایشگاه کتاب فرانکفورت 2017 روز یکشنبه 15 اکتبر به پایان رسید. در صبح روز جمعه ( آخرین روز حرفه ای نمایشگاه که بازدیدکنندگان امکان ورود داشتند ) ، سازمان دهندگان این نمایشگاه اعلام کردند که تعداد بازدیدکنندگان امسال کمی بالاتر از سال قبل بوده است . اگر این آمار درست باشد ، این سومین سال پیاپی است که آمار این نمایشگاه افزایش پیدا می کند . بعد از این که در سال های پس از 2009 ، رکود جهانی و تحولات عصر دیجیتال تعداد بازدیدکنندگان نمایشگاه را کاهش داد ، این می تواند نشانه خوبی باشد.

در حقیقت ، ثبات بازار نشر یکی از مضمون های مشترک نمایشگاه امسال بود . با توجه به این که مساله اختلال های دیجیتال دیگر سایه خود را از روی این صنعت برداشته است ، هیچ نزاع شدیدی بین آمازون، فروش چاپی و فروش دیجیتالی بر سر ایجاد تعادل در بازار وجود ندارد و اوضاع کسب و کار به طور کلی خوب است ، ناشران بالاخره به چیزی دست پیدا کرده اند که در تمام این سال ها جای خالیش حس می شد : اعتماد به نفس .

"مارکوس داول" مدیرعامل کارگاه "پینگوئین رندوم" (Penguin Random) ، در کنفرانس مطبوعاتی افتتاحیه نمایشگاه اعلام کرد : « بازار در بسیاری از کشورها روند رو به رشدی داشته است . رشدی آرام ولی پیوسته .» او معتقد است «همزیستی سالم» بازارهای چاپ و دیجیتال محرک اصلی این رشد است . داول این مساله را خاطرنشان کرد که چاپ در حال حاضر 80%، و دیجیتال 20% میزان فروش را در اختیار دارند . او از حاضران پرسید : «پنج سال پیش چه کسی چنین چیزی را پیش بینی می کرد ؟ خیلی ها فکر می کردند نتیجه کار برعکس باشد.»

"استفن پیج" مدیرعامل "فابر اند فابر" (Faber & Faber) ، ناشر بریتانایی ، این مساله را مطرح می کند که بازار چاپ به ثبات رسیده است و دیگر مثل گذشته این ترس وجود ندارد که دیجیتال می خواهد بازار چاپ را از بین ببرد. او می گوید : « بیش تر از این که مساله چگونگی این فرآیند باشد ، بحث بر سر این است که چه چیزهایی باید لحاظ شود . » او اشاره به این مساله دارد که محتوا از فرمت مهم تر است .

"کارولین ریدلی" مدیرعامل "سایمن اند شوستر" (Simon & Schuster) که در بخش سخنرانی سالیانه مدیرعامل صحبت می کرد ، معتقد بود چاپ وارد دوران رنسانس شده است . او در ادامه گفت : « کتاب های الکترونیک واقعا تاثیرات قابل توجهی داشتند . اما کتاب های الکترونیک همیشه تنها یک فرمت بوده اند و یک فرمت باقی می مانند .»

هم چنین در زمینه داد و ستد حقوق و رایت آثار ، مقامات نمایشگاه فرانکفورت اعلام کرده اند که نمایشگاه امسال یک رکورد تازه به جای گذاشته است . در این نمایشگاه، بیش از 500 وکیل ادبی حضور داشته اند و بیش از 700 وکیل و نماینده مختلف در نمایشگاه فعالیت می کرده اند .

از جمله قراردادهای مهمی که ثبت شد ، مربوط به خاطرات دو ستاره مشهور بود (یکی از آن ها مربوط به خاطرات شر بود و دیگری، راجر دالتری) . یک کتاب درباره رابطه غیرمعمول یک مادر و دختر به نام «بازی وحشیانه : مادر من ، عشق او و خودم » ، و کتابی به نام « کوچک ترین بارقه های نور در جهان » درباره ارتباط میان یک دانشمند رشته علمی میان ستاره ای و بیوه ای جوان که در یک گروه حمایت از بیوه ها احساس تنهایی می کند ، پیش از پایان نمایشگاه با یک قرارداد هفت رقمی به فروش رفتند . یک مجموعه خاطرات بدون نام درباره یک وکیل ، مادر و همسر که در بروکلین زندگی می کند ؛ و یک مجموعه خاطرات پسا هولوکاستی از "اشتر سافران فوئر" مادر "جاناتان سافران فوئر" به نام « می خواهم بدانید ما هنوز وجود داریم » ، هم از جمله مواردی بودند که در نمایشگاه مورد توجه قرار گرفتند .

این ثباتی که ناشران به آن اشاره می کنند تضاد با ناآرامی های سیاسی دارد که در سراسر دنیا در حال وقوع است . ولی همان طور که انتظار می رفت ، سیاستمداران و وقایع دنیا در اصل باعث افزایش انرژی برنامه های حرفه ای امسال شدند .

"اندرو وایلی" وکیل بین المللی، در سخنرانی کلیدی که در مراسم کنفرانس پیش از شروع نمایشگاه ایراد کرد ، از وجود تنوع در ادبیات و اهمیت وجود صداهای بین المللی در جهان صحبت کرد و معتقد بود ادبیات از این نظر ، شبیه به مرزبندی های بین المللی شده است .

"وایلی" در این باره گفت : « به نظر من حاکمان خودکامه و چنین جوامعی محکوم به نابودی هستند . چرا که این میل سیاسی برای تحمیل یک نقطه نظر ثابت در جهان همیشه مجبور است از این حقیقت فرار کند که مهم ترین دارایی ما انسان ها ، همین تنوع فکری است .»

یکی از مهم ترین ویژگی های نمایشگاه کتاب فرانکفورت امسال این بود که امانوئل مکرون ، رئیس جمهور فرانسه و آنگلا مرکل ، نخست وزیر آلمان در مراسم افتتاحیه حضور داشتند . فرانسه امسال مهمان افتخاری بود . این دو رهبر سیاسی به بحث درباره این مساله پرداختند که کتاب و فرهنگ به چه نحوی می توانند در دورانی که ملی گرایی اوج گرفته است ، اروپا را کنار یکدیگر نگه دارند .

"مکرون" در این باره گفت : « گروه های زیادی هستند که تلاش می کنند نفرت ، خرافه و تعصب گرایی را گسترش دهند . ما باید در مقابل آن ها بایستیم . » او در ادامه خاطرنشان کرد که کتاب و ادبیات ، حتی اگر ایده هایی را مطرح کنند که چندان خوشایند نیستند ، باز هم نقش مهمی دارند . « این همان چیزی است که ما را کنار هم نگه می دارد. چیزی که مانع بسته شدن ارتباط ها با هم می شود و اجازه نمی دهد که تسلیم ترس ، خشونت و تفرقه شویم .»

"مرکل" در سخنرانی خود بر اهمیت ادبیات در حوزه سیاست و هم چنین زندگی فرهنگی افراد تاکید کرد . « در ادبیات ، ما بازتاب روح جامعه را می بینیم که متکی بر آزادی است ، و آزادی بیان ارتباط عمیقی با آزادی سیاسی دارد .»