کاغَذ به مادهای گفته میشود که از خمیر کتان یا پنبه و یا کنف ساخته شود و به کار نوشتن آید و در اصطلاح علمی عبارت است از تراکم الیاف سلولوزی که به طور نامنظم داخل یکدیگر شده و درنتیجه یک مادهٔ فشرده را تحویل میدهد که در ابعاد و اوزان مختلف بدست میآید
کاغذ از زمان اختراع آن تا به امروز قابل اعتمادترین وسیله انتقال اندیشه بشر بوده است و نقش مهمی در جمعآوری و ذخیره اطلاعات و دانش بشر که نتیجهای از تجربیات و تفکرات اوست دارد و از این رو با پیدایش مرکب و صنعت چاپ و مواد رنگ دار این اندیشه بشری با ابزار نوین درآمیخت و به صورت یک پدیدهٔ مهم، امروزه با آن برخورد میگردد.
مصرف کاغذ با اختراع آن همراه بوده است که گفته میشود مصریان پیشقدم در این اختراع بودهاند و از بسیاری جهات نشانگر سطح رشد علمی و فرهنگی جامعه میباشد. با پیشرفت اطلاعات و معلومات بشر از دانش رنگ، کاغذهای رنگی برای جلب توجه و زیبایی و مقوا و کارتنهای رنگ آمیزی شده برای بستهبندی و بالاخره جعبههای شیرینی و شکلات برای مصرف خانگی و نظایر اینها همه دلیل بر دانش برتر و استفاده بشر از این صنعت و اختراع است که روز به روز رو به توسعه و تکامل میباشد و در تاریخ از آن یاد شده است.
چوب، ماده اصلی ساخت کاغذ است. کاغذ را میتوان از پنبه، نیشکر و… نیز ساخت. برای ساخت کاغذ از دو شیوه متفاوت استفاده میشود
ساخت کاغذ از چوب، ۶مرحله اصلی دارد:
مراحل تبدیل چوب به کاغذ
1- قطع درختان
2- حمل الوار به کارخانه
3- کندن پوست درختان
4- تبدیل درختان به تکههای ریز چوب و تهیه چیپس چوب
5- از بین بردن رنگ زرد چوب و مخلوط چیپس چوب با آب و مواد شیمیایی (از جمله گچ، پلاستیک، آب ژاول پتاسیم پرمنگنات و…)
6- خشک کردن خمیر کاغذ و تهیه کاغذ
کاربرد مواد شیمیایی در کاغذسازی
ماده اصلی کاغذ در کارخانه ،سلولز میباشد.برای تولید کاغذ گلاسه (کاغذ ضد آب) از مواد پلاستیکی استفاده می شود. آب ژاول نیز برای سفید کردن رنگ زرد چوب استفاده میشود.
بازیافت کاغذ
در بازیافت کاغذ، کاغذهای باطله خرد شده و آنقدر ریز میشود که بتوان آنها را در آب حل کرد. بازیافت کاغذ موجب صرفه جویی در مصرف آب و بخصوص برق میشود.
در ساخت کاغذ از درخت، ۱۴۰۰ کیلو وات ساعت برق مصرف میشود اما در بازیافت ۸۴۰ کیلو وات ساعت برق مصرف میشود.